Ädelstenar finns i många olika typer och har länge lockat och fascinerat människan med sina klara färger och gnistrande glans. För den som vill addera lite färg i sin smyckeskollektion, är färgade ädelstenar ett utmärkt val. Från den kungliga safiren till den förtrollande ametisten finns det gott om ädelstenar att välja mellan. Nedan beskrivs ett urval av de mest kända ädelstenarna.
Ädelstenens bildning och uppbyggnad
En ädelsten är en bit mineral eller annat organiskt material (till exempel bärgarter eller icke-mineraliska ämnen som bärnsten, koraller eller pärlor) som har slipats och polerats till en viss form och storlek. De flesta ädelstenar är sällsynta och dyrbara och används för att pryda smycken eller andra typer av utsmyckningar.
Mohs hårdhetsskala
Ädelstenars hårdhet brukar mätas i Mohs hårdhetsskala. Skalan skapades av den tyske mineralogen Friedrich Mohs och visar reptåligheten för olika mineraler. Skalan baseras på tio olika mineraler som fått varsitt värde från 1-10. De mineraler som är högre upp i skalan kan rista alla mineral längre ner i skalan.
Mineral med hårdhet 1-2 kan repas med en nagel, och mineral med hårdhet 1-6 kan repas med en stålfil. Diamant är det hårdaste naturmaterial som finns och kan endast repas av en annan diamant.
Som tabellen nedan beskriver är diamanten avsevärt mycket hårdare och därmed mer hållbar än övriga mineraler. Till nummer nio tillhör den blå safiren och den röda rubinen. På steg åtta finns t.ex. den gröna smargden. I steg sju, som tillhör kvartsgruppen, hittar man ädelstenar som ametist, bergskristall och rosenkvarts.
Mohs hårdhetsskala är lätt att använda, men den saknar noggrannhet då den endast mäter jämna siffror på skalan 1-10. Med tanke på begränsningarna har andra metoder utvecklats för att äta en stens exakta hårdhet.
Mohs hårdhet | Mineral | Absolut hårdhet |
1 | Talk | 1 |
2 | Gips | 3 |
3 | Kalkspalt | 9 |
4 | Flusspat | 21 |
5 | Apatit | 48 |
6 | Fältspalt | 72 |
7 | Kvarts | 100 |
8 | Topas | 200 |
9 | Korund | 400 |
10 | Diamant | 1500 |
Agat
Hårdhet på skalan: 6,5-7
Ädelstenen agat tillhör mineralgruppen kvarts och består av tunna och kompakt skikt som skiftar i olika färger och nyanser. Skikten liknar årsringarna på träd men är oftast mer oregelbundna till formen.
Ädelstenen bildas genom sprickor och mellanskikt i berggrunden där kisel och vätskor samlas och kristalliserats. Det är vanligt att färgämnen läcker in under bildningsprocessen vilket ger agaten spännande nyanser. Agat är vanligtvis grå, röd, rosa eller brunröd men kan ha vilken färg som helst och vara både genomskinlig och opak.
Agaten är mjukare än många andra ädelstenar och är därför relativt enkla att bearbeta och slipa till vackra former, men bör också bäras med en viss försiktighet.
Fyndigheter av stenen finns i olika typer av berggrunder och utvinns främst i Brasilien, Egypten, Finland, Indien, Skottland och Uruguay. Tidigare har även större fyndigheter hittats i Tyskland, men har sedan ett tag tillbaka inte hittats.
Akvamarin
Hårdhet på skalan: 7,5-8
Akvamarin är en transparent ädelsten som består av mineralet beryll och är uppskattad för sin ljusa, livfulla färg. Tillsammans med smaragd är akvamarin den mest kända och populära beryllbaserade ädelstenen.
Färgen har i årtusenden fascinerat människan med sina vackra blåa nyanser som skiftar i allt från ljusare blå och turkos till mörkblå och blågrön. Mest värdefull är den akvamarinen som har en djupare, mörkblå färg. Namnet akvamarin kommer från latin och betyder "havsvatten" på grund av sin havsliknande färg och anses vara sjömännens lyckosten.
Akvamariner är benägna att få små inneslutningar, vilket gör att en stor högkvalitativ akvamarin är sällsynt. Inneslutningar är inte att betrakta som defekter i stenen så länge de bara finns inuti stenen och inte som egentliga repor på ytan. Även om stenen är relativt hård och lämpar sig för både ringar, hängen och örhängen är den något spröd och därmed känslig för tryck.
Ädelstenen kommer främst från Sydamerika och Brasilen men förekommer även i bland annat Indien, Mozambique, Madagaskar, Pakistan, Vietnamn och Zambia.
Ametist
Hårdhet på skalan: 7
Ametisten tillhör mineralgruppen kvarts och är den mest efterfrågade ädelstenen bland kvartsarna. Den är lila eller violett i färgen till skillnad från de flesta andra kvartsbaserade mineraler som t.ex. agat, citrin, prasiolit, rosenkvarts och tigeröga.
Namnet kommer från grekiskan och betyder grovt översatt "nykter" eller "icke berusad". I gammal grekisk kultur trodde man att det gick att undvika att bli berusad om man drack vin eller andra alkoholhaltiga drycker ur ett glas av ametist.
Ametisten förekommer i olika kvaliteter och nyanser, allt från vit, ljuslila till djuplila. Ametistens karaktäristiskt lila färg kommer från spår av järn. Den violetta färgen kan påverkas vid höga temperaturer, då riskerar färgen att förändras till gul, rödbrun, grön eller färglösa varianter.
Ametister förekommer på flera ställen i världen. De största fyndigheterna finns i Brasilien men utvinns även i relativt stor skala i Armenien, Marocko och Uruguay. Mindre fyndigheter finns även i Sverige.
Bergkristall
Bärnsten
Bärnsten är tekniskt sett inte en ädelsten. Faktum är att bärnsten inte ens är en sten utan består av stelnad kåda från barrträd och är alltså ett organiskt material.
De flesta bärnstenar som hittas idag bildades för ca 30-50 miljoner år sedan. Bärnsten är fossiliserat trädharts och har sedan urminnes tider eftertraktat för sina fantastiska färgtoner och exotiska skönhet. Att hitta inneslutningar eller fossiler av växter eller små djur inuti en bärnstensbit är inte ovanligt.
Den vanligaste färgen är genomskinlig honungsgul, men en bärnsten kan i princip ha vilken färg som helst. Utöver den gyllengula varianten är även vit, röd, orange och brunfärgad bärnsten vanlig.
I århundraden har ädelstenen använts i naturmedicin för dess påstådda läkande egenskaper och som en populär ingrediens i parfymer. Bärnsten anses vara en potent helande sten med förmågan att minska stress, frigöra alla negativa energier och rensa sinnet.
Bärnstenen är förhållande vis mjuk vilket gör att den är enkel att bearbeta och omforma till smycken. Däremot bör bärnstenen inte utsättas för oljor, lotioner, parfymer etc. Frekvent exponering av solljus eller värme riskerar också påverka stenens naturliga glans.
Bärnsten förekommer i alla delar av världen även om merparten i dagsläget bryts kring Östersjön.
Citrin
Diamant
Av alla månadsstenar är diamant den hårdaste. Ordet diamant härstammar från det grekiska ordet "adamas" vilket betyder obrytbar eller oövervinnerlig. Redan för flera tusen år sedan ansågs diamanter vara den ädlaste ädelstenen. Detta i kombination med dess ovanligt fina lyster har gjort att den idag betraktas som den mest värdefulla ädelstenen.
En perfekt diamant bildas långsamt och består av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme, vilket resulterar i en färglös sten. Olikfärgade varianter orsakas av små mängder föroreningar.
Granat
Granat är egentligen ett samlingsbegrepp för en typ av mineral med olika färg som har en liknande kemisk sammansättning. Namnet kommer från det latinska ordet granatum som betyder kärna. Färgen kan variera från gul, grön, orange, rödbrun och rödviolett. Den vanligast typen är den mörkröda "Pyrop", som förekommer naturligt i flera delar av världen. Det förekommer fyndigheter av granatgruppen "Spessarin" i Sverige.
Granat är en relativt hård mineral (6,5-7,5 på Mohs hårdhetsskala där 1 är mjukast och 10 hårdast) och består huvudsakligen av magnesiumaluminiumsilikat.
Kamé
Karneol
Krysopras
Lapis
Malakit
Morganit
Månsten
Månsten eller adular som den också kallas är en blåvit ädelsten som består av fältspatmineralet ortoklas. Ädelstenen har fått sitt namn från det blåaktiga skimmer som månstenar ofta har. De finaste stenarna är mjölkiga och nästan genomskinliga och har ett blåvitt skimmer. Färgen kan variera från brunaktig, brunrosa, rosa, grå, gul och nästan helt vit.
Det är en relativt mjuk sten med en hårdhet på 6- 6,5 och är mycket tryckkänslig.
Onyx
Opal
Prasiolit
Pärla
Rosenkvarts
Rutilkvarts
Rökkvarts
Safir:
Safirer finns faktiskt i ett stort utbud av färger (bortsett från rött) - inte bara den blå typ som de flesta känner till. När vi hänvisar till en safir tenderar det att beskriva en blå safir, men när det gäller andra färger är de kända som rosa safir, gul safir etc.
Den viktigaste aspekten vid uppskattning av safirernas värde är färgen. De får sin signaturfärg från spår av krom, järn, titan och andra viktiga element. Safirer med en ren blå nyans anses vara de mest eftertraktade och de som ses med levande mättnad anses vara högkvalitativa ädelstenar. Likaså anses safirer som verkar vara mörkare mindre önskvärda och därför mindre värdefulla.
Innan du letar efter ädelstenar för ditt drömsmycke är det en bra idé att ta dig tid att göra en forskning först för att få bästa möjliga värde för din budget.
Smaragd
Spinell
tanzanit
Tigeröga
Topas
Turkos
Turmalin
Zirkon
Produkten har blivit tillagd i varukorgen