Skötselråd

Med tiden kommer dina smycken behöva professionell rengöring och service, då regelbunden användning gör att smuts och fett ansamlas så lyster och uttryck på såväl sten som metal förändras. Smycken med ytbehandling, så som förgyllning, oxidering eller borstad yta slits med tiden. I samband med översyn är det möjligt att återställa ytan. 

Även klor och fattningar utsätts för slitage vid daglig användning. Bruksslitage kan resultera i försvagade och skadade klor, vilket i sin tur kan resultera i en skadad eller förlorad sten. En god tumregel är att lämna in dina smycken för rengöring och översyn varje till vartannat år, beroende på användningsgrad. Ta gärna av dig dina smycken i situationer där de riskerar att skadas, så som vid träning, trädgårdsarbete och städning/diskning. Sov helst inte med smycken på, då de slits onödigt mycket när du rör på dig i sömnen. Vet du om att du tappat ditt smycke i marken, slått i eller klämt det, är det alltid bäst att lämna in det för översyn.

 

Förvaring

Tänk på att inte förvara ädelstenar och smycken tillsammans i en och samma ask, då stenar och metaller med olika hårdhet kan slita på varandra. Stenar som slitits/skadats eller fått en nagg kan inte slipas om, då dess form förloras. Guld och silver är båda mjuka metaller, vilka kräver varsam behandling och lätt kan repas. Varje smycke bör förvaras individuellt, gärna i en egen ask/påse eller i ett smyckeskrin med separat förvaringsmöjlighet. Vissa stenar är känsliga för ljus, fukt eller torra miljöer. Opaler ska t.ex. inte torka ut, då förlorar de färg och lyster. 

 

Pärlor

Pärlor och stenar som är uppträdda på silkestråd bör lämnas in för omträdning varje till vartannat år, eller när du ser att tråden börjar bli sliten. Detta beror på hur mycket du använder ditt uppträdda halsband. Använder du det dagligdags kan det behövas träs om flera gånger under ett år. Kan du röra pärlan/stenen mellan knutarna (om det är knut mellan varje pärla/sten), är det dags att trä om det. Tänk på att inte förvara pärlor tillsammans med bomull eller i lufttäta askar, då det torkar ut pärlor. Likaså är parfym och hårspray skadligt och kan förändra pärlans yta och lyster. Ta på dig parfym, hårspray och hudkräm först, låt det torka, sedan kan du ta på dig pärlorna. Lägg aldrig pärlor på kallt underlag efter att du haft dem på dig, temperaturskillnaden skadar pärlorna. Har du pärlörhängen eller pärlring, undvik att dusha och tvätta händerna med dem på. Pärlor i örhängen och på ringar är ofta limmade på stiftet och limmet löses snabbare upp om det ofta utsätts för vatten.

 

Putsmedel

Det finns putsmedel och putsdukar för hemmabruk, så du snabbt kan fräscha upp dina smycken. Det går inte att putsa bort repor hemma, då måste du lämna in ditt smycke för maskinell putsning. Oxidering av silver och smuts går att få bort hemma med rätt produkter. Tänk på att följa anvisningarna noga för bästa resultat. På vår webshop säljer vi putsmedel och dukar från Hagerty, som vi även använder själva.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen