Diamanter

Diamanten är världens mest eftertraktade sten och består av något så blygsamt som kol. Naturliga diamanter bildas långsamt under intensiv värme och enormt tryck långt under jordskorpan. Av alla naturliga ädelstenar är diamanter den hårdaste. Varje diamant är unik i sina egenskaper och med rätt slipning reflekteras ljuset på ett oslagbart sätt och har för många blivit en given symbol för kärlek och förlovning.

Kvalitén på diamanter kan variera beroende på var ädelstenen brutits, då mineralkompositionen i bergen varierar världen över. När diamanter värderas bedöms de efter något som på engelska kallas “the 4 C’s”, det vill säga de fyra C:na. Genom att sammanställa en grundlig analys och bedömning av diamanten avgör carat (vikt), cut (slipning), color (färg) och clarity (renhet) diamantens skönhet, utseende, kvalitet och värde.

 

Carat/ vikt

Carat anger diamantens vikt. Begreppet kommer från det latinska namnet på Johannesbrödträdets frön, Keration. I antikens Grekland använde handelsmän dessa frön för att väga diamanter, pärlor, guld och juveler på grund av deras relativt jämna vikt. Johannesbrödträdets frön har en vikt på ungefär 0,2 gram, och ansågs därför som en pålitlig motvikt.

Notera att "carat" hänvisar till vikt på ädelstenar och därför inte är detsamma som "karat" som används för att ange renhet på guld.

 

Cut / slipningen

Diamantens slipning bestämmer dess form och proportioner. Slipningen hjälper diamanten att bryta och reflektera ljus vilket gör att den gnistrar. Med rätt slipning upplevs diamanten också större än en sten med samma caratvikt som har en sämre slipning. En dåligt slipad diamant kan upplevas livlös och mycket mörkare än vad den faktiskt är.

En diamants slipning graderas i fem steg; Excellent, Very good, Good, Fair och Poor.

 

Diamanter slipas i flera olika former. Formen avgörs när diamanten beskådas rakt ovanifrån. Det finns allt från de traditionellt runda slipningarna till de något mer moderna så som hjärtformade. Vilken slipning att föredra är i högsta grad en smaksak men det är viktigt att slipningen är symmetrisk.

Den runda briljantslipade diamanten är den mest efterfrågade slipningen inom smyckestillverkning. Ordet "briljant" härstammar från det franska ordet "brillant" och betyder strålande. En briljantslipning består idag av 57 fasetter som skapar en fantastisk lyster. Ursprungligen användes 58 fasetter vilket kallas för "old cut".

 

Color/ färg

När färgen på en diamant graderas tittar man på avsaknaden av färg. Färgen på en diamant har ett spann från färglösa till olika nyanser av gult. Ju mer färglös en diamant är, desto mer sällsynt och värdefull är den. En diamant som innehåller lite eller ingen färg får högre kvalitetsgradering än en diamant med synlig färg.

Vita diamanter graderas på en färgskala från D, färglös, till Z, kraftigt gultonad, men ibland händer det att man hittar naturligt färgade diamanter, med färger utanför färgskalan. Dessa diamanter kallas för Fancy Colored Diamonds och kan förekomma i färgerna röd, rosa, blå, gul, grön eller champagnefärgad.

 

Clarity / renhet

Renheten är ett mått på hur ren diamanten är. I stort sett alla diamanter har spår av något, även känt som inneslutningar, som uppstod när diamanten en gång bildades och kan uppfattas som små prickar, blåsor eller repor. En diamant med färre inneslutningar är tåligare än en diamant med mycket inneslutningar. Ju renare sten desto vackrare bryts ljuset.

Diamanter graderas utifrån en renhetsskala som sträcker sig från FL (Flawless) det vill säga fri från inneslutningar till I3 (Inclusions), vilket innebär att diamanten har tydliga inneslutningar. Skalan redovisar eventuella inneslutningar, dess färg, storlek och placering. Helt rena diamanter fria från inneslutningar är mycket sällsynta.

 

Skötselråd

Ett diamantsmycke mår bra av att regelbundet rengöras med en liten borste och Hagertys Jewel Clean. Glöm inte undersidan av stenen, där tvålrester ofta samlas vilket gör att stenen tillfälligt mister lite av sin lyster och skönhet. Torka sedan smycket och stenen med en mjuk och luddfri duk. Ibland kan ditt diamantsmycke behöva undersökas för att säkerställa att stenen sitter tryggt infattad. Passa samtidigt på att få det putsat, det blir som nytt igen!

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen