Diamanter

Diamanten är världens mest eftertraktade sten och består av något så blygsamt som kol. Naturliga diamanter bildas långsamt under intensiv värme och enormt tryck långt under jordskorpan. Varje diamant är unik i sina egenskaper och med rätt slipning reflekteras ljuset på ett oslagbart sätt och har för många blivit en given symbol för kärlek och förlovning.

Kvalitén på diamanter kan variera beroende på var ädelstenen brutits, då mineralkompositionen i bergen varierar världen över. När man bedömer en diamant talar man i regel om de fyra parametrarna, caratcut, color och clarity, gemensamt benämns dessa som “de fyra C:na” 

 

Hur vet man att en diamant är äkta?

Alla våra diamanter är givetvis äkta vilket framgår genom certifikaten som medföljer stenar större än 0,30 carat (ct), främst från GIA, samt genom att alla diamanter granskas av både oss och våra samarbetspartners innan de når slutkund. 

 

Carat/ vikt

Notera att "carat" hänvisar till vikt på ädelstenar och därför inte är detsamma som "karat" som används för att ange renhet på guld.

Carat anger diamantens vikt. Begreppet kommer från det latinska namnet på Johannesbrödträdets frön, Keration. I antikens Grekland använde handelsmän dessa frön för att väga diamanter, pärlor, guld och juveler på grund av deras relativt jämna vikt. Johannesbrödträdets frön har en vikt på ungefär 0,2 gram, och ansågs därför som en pålitlig motvikt.

Det vanligaste misstaget många gör vid val av sten är att stirra sig blinda på caratvikten. Värt att påpeka är att vikten inte är samma sak som storleken på stenen. Beroende på form och slipning kan en diamant som är 0.90 ct upplevas större än en 1 ct. Precis som en människas vikt kan vikten vara fördelad olika vilket också påverkar den visuella upplevelsen av hur stor någon faktiskt är.

 

Tips vid val av carat

Är du inte noggrann med att en diamant skall vara exempelvis exakt 1 carat eller 0.5 carat kan du spara en slant genom att välja en diamant som ligger strax under varje större caratvikt. Detta genom att exempelvis välja en diamant som är 0.90-0.99 Carat om du är ute efter en diamant omkring 1 carat och istället lägga pengarna på en bättre slipning och färg.

 

Cut / slipningen

Diamantens slipning bestämmer dess form och proportioner. Slipningen hjälper diamanten att bryta och reflektera ljus vilket gör att den gnistrar. Därför rekommenderar vi att du väljer en så bra slipad diamant som möjligt i förhållande till din budget. En diamant av bra slipning återreflekterar större andel ljus än vad en sämre slipad diamant gör. En dåligt slipad diamant kan upplevas livlös och mycket mörkare än vad den faktiskt är. Med rätt slipning upplevs diamanten också större än en sten med samma caratvikt som har en sämre slipning.

Nedan beskrivs en diamants uppbyggnad för en typiskt rund briljantslipad sten. Vanligtvis delas diamanten upp i tre olika delar; krona, rondist och paviljong. Vilken slipkvalitet en diamant anses ha beror på förhållandet mellan de olika delarna vilket avgör hur diamanten upplevs i slutändan.

En diamants slipning graderas i fem steg; Excellent, Very good, Good, Fair och Poor.

ExellentVery GoodGoodFairPoor

 

Exellent

En nästintill perfekt slipning som återreflekterar maximalt ljus. Denna gradering är den högsta gradering av slipning en diamant kan ha. 

Very good

Det är inte ovanligt att en sten med slipningen Very Good upplevs mindre och mörkare än en sten med Exellent slipning. 

Good

En slipning som reflekterar det mesta av ljuset. Skillnaden mellan en högre slipningsgrad och Good är att en mängd ljus ”försvinner” ut ur stenen vilket resulterar i att diamanten inte skimrar lika mycket.

Fair

När en diamant är slipad som Fair finns det en risk att mycket ljus försvinner och förmågan att återreflektera är avsevärt sämre. 

Poor

En diamant som antingen är för djup, grund, bred eller smal. Nämnda attribut gör att det mesta av diamantens ljus försvinner ut på sidorna och i botten istället för att återreflektera ljuset. 

 

Form på stenen

Diamanter slipas i flera olika former. Formen avgörs när diamanten beskådas rakt ovanifrån. Det finns allt från de traditionellt runda slipningarna till de något mer moderna så som hjärtformade. Vilken slipning att föredra är i högsta grad en smaksak men det är viktigt att slipningen är symmetrisk.

Beroende på vilken form du tänkt dig kan en diamant upplevas olika stor. Likt exemplet med caratvikten ovan kan en lång och en kort människa med samma vikt upplevas olika stora. Därför kan exempelvis formerna navett-, oval- och päron-slipade diamanter ofta se större ut än vad de är och tvärtom kan prinsess-slipade samt hjärtformade diamanter se något mindre ut än vad de faktiskt är.

Den runda briljantslipade diamanten är den mest efterfrågade slipningen inom smyckestillverkning. Ordet "briljant" härstammar från det franska ordet "brillant" och betyder strålande. En briljantslipning består idag av 57 fasetter som skapar en fantastisk lyster. Ursprungligen användes 58 fasetter vilket kallas för "old cut".

 

Color/ färg

När färgen på en diamant graderas tittar man på avsaknaden av färg. Färgen på en diamant har ett spann från färglösa till olika nyanser av gult. Ju mer färglös en diamant är, desto mer sällsynt och värdefull är den. En diamant som innehåller lite eller ingen färg får högre kvalitetsgradering än en diamant med synlig färg.

Vita diamanter graderas på en färgskala från D, färglös, till Z, kraftigt gultonad, men ibland händer det att man hittar naturligt färgade diamanter, med färger utanför färgskalan. Dessa diamanter kallas för Fancy Colored Diamonds och kan förekomma i färgerna röd, rosa, blå, gul, grön eller champagnefärgad.

 

Clarity / renhet

Renheten är ett mått på hur ren diamanten är. I stort sett alla diamanter har spår av något, även känt som inneslutningar, som uppstod när diamanten en gång bildades och kan uppfattas som små prickar, blåsor eller repor. En diamant med färre inneslutningar är tåligare än en diamant med mycket inneslutningar. Ju renare sten desto vackrare bryts ljuset.

Diamanter graderas utifrån en renhetsskala som sträcker sig från FL (Flawless) det vill säga fri från inneslutningar till I3 (Inclusions), vilket innebär att diamanten har tydliga inneslutningar. Skalan redovisar eventuella inneslutningar, dess färg, storlek och placering. Helt rena diamanter fria från inneslutningar är mycket sällsynta.

 

Skötselråd

Ett diamantsmycke mår bra av att regelbundet rengöras med en liten borste och Hagertys Jewel Clean. Glöm inte undersidan av stenen, där tvålrester ofta samlas vilket gör att stenen tillfälligt mister lite av sin lyster och skönhet. Torka sedan smycket och stenen med en mjuk och luddfri duk. Ibland kan ditt diamantsmycke behöva undersökas för att säkerställa att stenen sitter tryggt infattad. Passa samtidigt på att få det putsat, det blir som nytt igen!

 

GIA

Diamanterna skickas anonymt till GIA för en opartisk gradering. De graderas enligt de 4 Cna vilka är slipning, färg, klarhet och Carat. GIA kontrollerar även diamantens uppbyggnad för att säkerställa att diamanten inte är labbodlad eller behandlad med exempelvis HPHT (high pressure, high temperature).

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen