Månadsstenar

Traditionen med månadsstenar har funnits i flera hundra år. Systemet med månadsstenar har sitt ursprung i den ännu äldre traditionen där varje ädelsten symboliserar ett av de tolv stjärntecknen i den geografiska kalendern zodiaken.

Enligt tradition och folktro speglar ädelstenarnas färg och utseende de personliga egenskaper som personer som är födda i en viss månad antas ha. Inom folktron anses ädelstenarna också ha särskilda magiska egenskaper. Generellt anses stenarna ge extra styrka, kraft och energi till dess bärare.

Vilka ädelstenar som ingår i de tolv månadsstenarna skiljer sig åt mellan olika länder och traditioner. Vissa månader har flera ädelstenar och ytterligare ett par alternativ till den huvudsakliga månadsstenen. Därför reder vi ut förvirringen och hjälper dig att hitta din ädelsten.

Dessa smycken är perfekta att ge bort som gåva då månadsstenen är kopplad till mottagarens födelsemånad. Självklart kan du bära ädelstenar som inte är kopplat till din födelsesten. Letar du efter ädelstenar eller smycken med ädelstenar? Besök vår butik i hjärtat av Helsingborg, eller besök vår webbshop. Vi har massor av spännande produkter i lager.

Januari - granat

Granat är egentligen ett samlingsbegrepp för en typ av mineral med olika färg som har en liknande kemisk sammansättning. Namnet kommer från det latinska ordet granatum som betyder kärna. Färgen kan variera från gul, grön, orange, rödbrun och rödviolett. Den vanligast typen är den mörkröda "Pyrop", som förekommer naturligt i flera delar av världen. Det förekommer fyndigheter av granatgruppen "Spessarin" i Sverige.

Granat är en relativt hård mineral (6,5-7,5 på Mohs hårdhetsskala där 1 är mjukast och 10 hårdast) och består huvudsakligen av magnesiumaluminiumsilikat.

Granat står enligt traditionen för ärlighet, mod, styrka, uthållighet och vänskap.

Alternativ månadssten för januari: rosenkvarts. 

 

Februari - ametist

Ametisten tillhör mineralgruppen kvarts och är den mest efterfrågade ädelstenen bland kvartsarna. Den är lila eller violett i färgen till skillnad från de flesta andra kvartsbaserade mineraler som t.ex. citrin, prasiolit, rosenkvarts, tigeröga och agat. Ametisten förekommer i olika kvaliteter och nyanser. Namnet kommer från grekiskan och betyder grovt översatt "nykter" eller "icke berusad". I gammal grekisk kultur trodde man att det gick att undvika att bli berusad om man drack vin eller andra alkoholhaltiga drycker ur ett glas av ametist.

Den violetta färgen kan påverkas vid höga temperaturer, då riskerar färgen att förändras till gul, rödbrun, grön eller färglösa varianter. Ametisten har en hårdhet på 7. 

Ametisten symboliserar uppriktighet och sägs vara en riktig lyckobringare genom att hjälpa bäraren att hålla huvudet kallt i stressade situationer. Den sägs även skydda mot trolldom.

Alternativ månadssten för februari: onyx.

 

Mars - akvamarin

Akvamarin är en transparent ädelsten som består av mineralet beryll. Tillsammans med smaragden är akvamarin den mest kända och populära beryllbaserade ädelstenen.

Färgen har i årtusenden fascinerat människan med sina vackra blåa nyanser, som skiftar i allt från ljusare blå och turkos till mörkblå och blågrön. Den har fått sitt namn från det latinska ordet för havsvatten på grund av sin havsliknande färg och anses vara sjömännens lyckosten.

Akvamarin har en hårdhet på strax under 8 på Mohs hårdhetsskala, vilket gör att den lämpar sig i både ringar, halsband och armband då den är relativt svår att repa.

Den har sedan antiken betraktats som en av de mest kraftfulla stenarna och påstås kunna återuppliva kärlek, dämpa oro och ångest.  

Alternativ månadssten för mars: röd jaspis (blodsten).

 

April - diamant

Av alla månadsstenar är diamant den hårdaste. Ordet diamant härstammar från det grekiska ordet "adamas" vilket betyder obrytbar eller oövervinnerlig. Redan för flera tusen år sedan ansågs diamanter vara den ädlaste ädelstenen. Detta i kombination med dess ovanligt fina lyster har gjort att den idag betraktas som den mest värdefulla ädelstenen. 

En perfekt diamant bildas långsamt och består av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme, vilket resulterar i en färglös sten. Olikfärgade varianter orsakas av små mängder föroreningar. 

Diamanten anses stå för oskuld, ljus och evig kärlek.

Alternativ månadssten för april: bergkristall.

 

Maj - smaragd

Smaragden består av mineralet beryll, liksom akvamarinen. Den karaktäristiska gröna färgen kommer från krom och i vissa fall av ämnet vanadin. Ordet smaragd härstammar från det grekiska ordet "Smaragdos" vilket betyder grön sten.

Smaragden har en hårdhet på 7,5 - 8 på Mohs tiogradiga skala och kan vara ljus och värmekänslig. Tvål och rengöringsbad är uttorkande för smaragden som ofta är inoljad för att framhäva och förstärka sin gröna färg. Hagertys Fine Stone Clean är en rengöring som på djupet rengör och vårdar pärlor och ömtåliga ädelstenar som smaragder.

Smaragd är en tröst för hjärtat och en symbol för kärlek, lycka och rikedom. Den påminner oss om jordens överflöd och dess djupt strålande gröna kraft bär ett budskap om harmoni. 

Alternativ månadssten för maj: krysopras.

 

Juni - månsten

Månsten eller adular som den också kallas är en blåvit ädelsten som består av fältspatmineralet ortoklas. Ädelstenen har fått sitt namn från det blåaktiga skimmer som månstenar ofta har. De finaste stenarna är mjölkiga och nästan genomskinliga och har ett blåvitt skimmer. Färgen kan variera från brunaktig, brunrosa, rosa, grå, gul och nästan helt vit. 

Det är en relativt mjuk sten med en hårdhet på 6- 6,5 och är mycket tryckkänslig.

Månstenen anses ha magiska egenskaper, skydda mot onda andar och förbannelse. Den sägs ha lugnande inverkan på människor och hjälper till att balansera humör och minska stress. 

Alternativ månadssten för juni: pärla eller alexandrit. 

 

Juli - rubin

Rubin tillhör mineralgruppen korund och har fått sitt namn från latinets "Rubeus" vilket betyder röd. Rubinen kan vara allt från ljust ceriserosa, rödbrungul, rödlila till mörk djupröd, både genomskinlig och ogenomskinlig. Den karaktäristiska röda färgen kommer från små föroreningar av metallen krom. Det är en av de mest exklusiva och dyra ädelstenarna i världen och pryder många berömda juvelsamlingar världen över. Läs mer om det danska hovets rubinsmycken i boken Royal Rubies från Dulong.

Rubin har en hårdhet på 9 på Mohs tiogradiga skala och är tillsammans med safiren den näst hårdaste ädelstenen efter diamanten.

Det sägs att en rubin kan laga ett trasigt hjärta och den förknippas med kärlek och passion.

Alternativa månadsstenar för juli: jade och karneol.

 

Augusti - peridot

Peridot är en naturligt grönfärgad ädelsten som består av mineralet olivin. Den har en olivgrön, gulgrön, grön och ibland lite brunaktig färg. Stenens färg bestäms av hur mycket järn den innehåller. Peridot anses bringa lycka till den som bär stenen.

Stenen har en hårdhet på 6,5- 7 på Mohs tiogradiga skala och är känslig för spänningar.

Peridot eller Olivin som den också heter ger kraft att lyssna på hjärtat och låta kärleken leda oss i våra liv. Den sägs även motverka mardrömmar och minska stress genom att locka till sig positiva energier.

Alternativa månadsstenar för augusti: aventurin, krysolit, spinell och sardonyx.

 

September - safir

Safir tillhör mineralgruppen korund precis som rubinen och består av aluminiumoxid. Safiren kan ha flera färger, men den vanligaste varianten är olika nyanser av blått, men den kan även vara färglös, rosa, orange, gul, grön, violett och svart. Från början var det bara blåa varianter som fick namnet safir, de andra fick särskilda namn som t.ex. "orientalisk peridot" för den gröna varianten. Safiren är mycket populär ädelsten som ofta används i exklusiva smycken.

Safiren är en mycket hård ädelsten, 9 på Mohs hårdhetsskala.

Stenen anses skydda mot faror och olyckor.

 

Oktober - opal och turmalin 

Ädelstenarna för oktober är både opal och turmalin.

Opal tillhör kvarts-gruppen och är utan tvekan en av världens mest uppskattade ädelstenar. Namnet kommer från det gamla indiska ordet för sten. Man brukar dela upp opalen i tre underkategorier: ädelopal, eldopal och vanlig opal. Utöver dessa tre så kallade undergrupper finns det flera olika varianter, så som black opal, crystal opal mm. Färgen varierar från skiftande vit, grå, blå, grön, orange, svart och delvis opaliserande färgspel.  

  • Ädelopaler utmärker sig med sitt opaliserande färgspel, ett regnbågsliknande skimmer som ändrar sig beroende på ljus och synvinkel. 
  • Eldopaler är uppkallade efter sin orange färg och visar inget opaliserat färgspel. Eldopalen är mycket känslig mot alla påfrestningar. 
  • Vanlig opaler som på engelskan kallas för poch eller commun opal är för det mesta genomskinliga, utan färgspel och har många olika namn inom handeln, som t.ex. agat-opal, glas-opal mm. 

Opal består av vattenhaltig kiseloxid. Den innehåller upp till 30 % vatten och med tiden kan stenen förlora sitt vatten och bli spröd och riskerar då att spricka och förlora sitt färgspel. Man bör därför vattna stenen, alltså smörja den med vatten eller olja för att hindra att den torkar ut samt förvara den i fuktig vadd för att förhindra åldrande och förlorat färgspel. 

Opal är en ganska mjuk sten med en hårdhet på 5,5-6,5 på Mohs tiogradiga skala. 

Opalen anses vara lyckobringande.

Turmalin förekommer i flera färger. Faktum är att ingen ädelsten är så rik på färg som turmalinen. Namnet turmalin kommer från den singalesiska termen "Turmali" som var namnet som gavs till alla färgade kristaller på ön Sri Lanka när stenarna först hämtades så tidigt som i slutet av 1600-talet. Turmalin finns i alla regnbågens färger, men rosa, röd, grön, blå och flerfärgad turmalin är de mest kända. En rosa-rödaktig turmalin kallas rubellit, medan verdelit har en intensiv grön färg. På grund av den stora färgrikedomen förväxlas många ädelstenar, särskilt ametist, peridot, rubin och smaragd.

Turmalin är en ganska mjuk sten, och synliga inneslutningar är en vanlig egenskap hos de ljusa turmalinerna. 

Turmalinen anses symbolisera hopp, ge kraft, styrka och självförtroende.

 

November - topas

Topas, även kallad ädelopas kan vara en färglös, gul, rödbrun, ljusblå, rosenröd och blekgrön. Den består av ämnena silikat, fluorid och aluminiumhydroxid. Ordet topas sägs härstamma från "Topazos", en mytologisk ö i Röda havet, där de första topaserna påstås ha återvunnits. Naturlig topas är oftast färglös eller brun, och som naturprodukt är den populära blå topasen faktiskt mycket sällsynt. Nästan alla blåa topaser har genomgått en process av färgbehandling.

Det är en relativt hård sten som ligger på 8 på Mohs tiogradiga skala. 

Topas anses ha en lugnande effekt på humöret och sägs även motverka mardrömmar, ge framgång och lycka.

Alternativ månadssten för november: citrin.

 

December - turkos och tanzanit

December har två månadsstenar. Närmare bestämt turkos och tanzanit.

Turkos är en ogenomskinlig sten som skiftar från himmelsblå till blågrön med små bruna eller svarta fläckar. Med sitt ogenomskinliga utseende och ingen gnistra eller speciell glans har denna ädelsten en naturlig luft av bohemisk skönhet. Namnet betyder turkisk sten, troligen eftersom handelsvägen tidigare gick över Turkiet. 

Det är en relativt mjuk sten med en hårdhet på 5-6 på Mohs tiogradiga skala. Turkoser ska inte utsättas för hudsvett, oljor eller kosmetika. Frekvent exponering i solljus eller värme riskerar påverka turkosens naturliga glans. 

Turkos, som ofta kallas "Master Healer", har kraftfulla helande egenskaper som gynnar sinne, kropp och själ. Som en skyddande och renande sten samtidigt som den främjar positivitet och lugn. Det är en ädelsten som inbjuder till välbefinnande och harmoni i livet, med fördelar som mental klarhet, fysisk läkning och andlig tillväxt.

Tanzanit är ursprungligen brunaktig, men efter uppvärmning framträder en blå-lila färg. Den är bikromatisk, vilket betyder att den uppvisar mer lila färg om du betraktar den från ena sidan, och mer blå färg om du ser den från den andra sidan. En bra Tanzanit ska vara mer blå än lila. Den har fått sitt namn från platsen där den bryts, då den än så länge endast påträffats i Tanzania. Tanzaniten är den yngsta av alla stenar att hamna på listan över månadsstenar så sent som år 2002.

Den har en hårdhet på 6-7 på Mohs tiogradiga skala. 

Tanzanitens energi står för transformation, utveckling från lägre energier till högre. Den kallas "The stone of magic" för sin förmåga att förvandla ett känslomässigt eller mentalt tillstånd till ett annat. Den lyfter energin, ger lätthet, balans och harmoni. 

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen